Avslutta: Haustutstilling & kafe 5. – 27.10.2019

OPNINGSTIDER: Laurdagar og sundagar (fire helger) frå laurdag 5. – sundag 27. oktober kl 12 – 17. Kalendar
Til Haustustillinga, ein dobbel separartutstilling, er me så heldige å få målaren Nils Eger frå Stavanger som sørger for ein fargerik oktober med maleri i tempera og akvarellar i 1. etasje i Sofiehuset.  

Fargerike er også arbeida til glasblåsar Trine Sundt frå Stavanger Glassblåseri som har større og nokre mindre arbeide i glas i Gamlesalen i 2. etasje i Sofiehuset. NB. sal rett frå lokalet av Trine sine ting.
I Eldhuset er det som vanleg fullt med keramikk og blåst glas, både til bruk og pryd. I gongen og 2. etasje i Sofiehuset finst eit utval grafikk, plakatar, ull, lin og smykke.
Sjølvbetent kafe med suppe og kaffimat alle fire helger.

Den nasjonale Handle Lokalt-dagen laurdag 19.10. (Nærbutikkdagen) – blir og markert i Galleri Hagalid. Heile denne laurdagen er det quiz med gåvekort i premie, gode tilbod på smykke, gratis kaffi mm. Gratis is til alle barn.

Enkel kafé:
Sjølvbetent kafe med himalaga varm mat og kaffimat (vaflar, fruktmuffins, mm).
Suppemeny under utstillinga:
Opningshelga laurdag 5. og sundag 6.10 (Haustferiestart): Viltsuppe kokt på øl
12. og 13.10. (Haustferieslutt): Gulasjsuppe m/rømme
19. og 20.10. Krydra lammesuppe med bønner
26. og 27.10. Krydra kyllingsuppe med kokosmjølk

Alle supper blir servert med himabakt brød og himabakt flatbrød og smør. Et så mykje du vil! Bestill gjerne bord og mat!
Grønvik eplemost, Munkholm. Skjenkeløyve for øl (lokalt) og vin.

Grupper (minst 8 personar) for servering på bestilling på andre dagar.

Andre tilbod:
Eldhuset
 med blåst glas og masse nytt i keramikk er og ope.
I Sofiehuset: Separatutstillingane er her samt smykke, trekunst, noko keramikk og eit variert utval av kvalitetsgrafikk og plakatar.

Handle Lokalt dagen laurdag 19.10. i Norge og i Hjelmeland blir og markert på Hagalid!

Nils Eger, her i sitt atelier i Stavanger, har utvikla sin eigen stil innafor målartypen tempera og akvarellar.

Til separatutstillinga på Hagalid leverer han mange nye maleri og akvarellar som er i heile 1. etasje i Sofiehuset.

Frå utstillinga hans i Sandnes kunstforening hausten 2017, skreiv Anne Therese Tveita i Stavanger Aftenblad (utdrag):
Selvsikkert og fargerikt:
Fargene treffer først – rene og behagelige pastelltoner fra selvsikre Nils Eger.

Hans teknikk i tempera blir omtalt slik: Det er i dag få kunstnere som arbeider med denne maleteknikken, som før oljemalingens inntog på 1400-tallet var det foretrukne mediet for europeiske malere.

Kort forklart lages tempera ved å benytte kasein eller egg som emulgator for å kunne blande linolje og vann. Denne miksen tilføres deretter en ønsket mengde fargepigmenter. Mediet gir i seg selv et “tørt” uttrykk, og avhengig av mengden fargepigment, en opak, gjennomskinnelig kvalitet som synes å bryter lyset snarere enn å tiltrekke det.

Selvsikker: Teknikken gir således Egers malerier en dempet, nærmest beskjeden palett, som han så balanserer knivskarpt mot en selvsikker strek.

Selvsikkerheten er forøvrig et must i arbeidet med tempera. Hver minste handling blir gjeldende da underlaget umiddelbart suger temperaen til seg og blir stående.

De utstilte maleriene fungerer nærmest som minnebanker med fragmentariske biter fra en opplevelse, en drøm, eller en reise. Ribbet for uvesentligheter hvor bare essensen av opplevelsen, atmosfæren, står tilbake. Motivene formidles gjennom flyktige fargefelt i en eterisk palett, fanget og temmet av Egers strenge, definerte strek. Linjene leder blikket gjennom komposisjonene med en kosmisk selvfølgelighet.

Og det er denne følelsen av uanstrengelse som preger utstillingen. Det virker så selvfølgelig, alt Nils Eger foretar seg. Den tidvis eteriske paletten og en streng komposisjon smelter sammen i en symbiose. Slik også Egers kunstnerskap fremstår som en symbiose mellom et uovertruffent talent og kunstfaglige teorier om farge, form og komposisjon.

Selv i sin sterkt abstraherte form, formidler Nils Eger gjenkjennelige landskap. Gjennom felt av ulike fargeklanger, fargetoner og fargekontraster mot klare, definerte geometriske rammer maner han frem fragmenterte erindringer om noe udefinert, men likefullt gjenkjennbart. ….

Gjennom stø bruk av kontrastfarger i varme og kalde valører skaper Eger perspektiv og dybde i ellers flate komposisjoner.

De .. mindre akvarellene inneholder mange av de samme kvalitetene og overbeviser like fullt; Varmen fra solstråler som danser gjennom maigrønt bjørkeløv, og lyset som danser i vannflaten lover en ny sommer.

 

Trine Sundt, her i verkstaden på Gausel, er utdanna glasblåsar og har jobba i mange år med glasblåsing i ein kombinert verkstad og foretning i Stavanger.

Til denne separatutstillinga har Trine arbeidd med større skulpturelle gjenstandar og leika med metall og med sandblåste overflatar. Nye fargekombinasjonar blir vist på store vasar eller sylindre, lysestakar, skulpturar, amplar, stettglas, skåler, mm. Alt er i 2. etasje i Sofiehuset og i glasskapa i 1. etasje.
NB: sal rett frå lokalet under denne utstillinga for Trine Sundt sine arbeide (du får det du kjøper med deg med ein gong).

I tillegg finst Trine sine bruktsting fast i Eldhuset: farrisglas, små vasar, skåler, potteskjularar, stettglas, mm.